Select Page

Poljski dan na III. OŠ Celje

 mok0076

V šolskem letu 2015/2016 na III. OŠ Celje v projektu Evropska vas preučujemo Poljsko. Tako smo v torek, 22. 3., pod mentorstvom vseh učiteljev šole izvedli tehniški dan, ki smo ga posvetili naši letošnji državi, Poljski. Poljska je dežela burne zgodovine vzponov in padcev, srčnih in pogumnih ljudi, gospodarskega napredka v mestih in slikovite tradicije na podeželju. Je dom 38 milijonom ljudi na 312 000 kvadratnih kilometrih. Kar 16 Slovenij bi lahko vrisali na zemljevid Poljske. Tu turističnih zanimivosti ne zmanjka, čeprav je večji del države raven, le na skrajnem jugu se dvigne v Karpatih. Ogledamo si lahko kraljevski Krakow, glavno mesto Varšavo, obalno mesto Gdansk, navdušijo nas rudniki, od katerih je najbolj edinstven rudnik soli Wieliczka. Poljska je tudi država velikih znanstvenikov, Nobelovih nagrajencev, svetovno znanih skladateljev in še koga. Vse to in še več smo izvedeli učenci od 1. do 9. razreda, spremljali pa smo jih novinarji Poljskega radia, ki smo poročali o raziskavi Kako Celjani poznajo Poljsko, mitih in legendah, natresli nekaj zanimivosti o Poljski, izdelali smo križanko, ki jo bodo lahko mimoidoči reševali na Evropski vasi in si prislužili mini nagrado, obiskali pa smo tudi delavnice in izvedeli, kaj vse ta dan počnejo naši učenci ter o tem poročali po šolskem radiu. Izdali bomo tudi brošuro o poljskem dnevu, ki jo bomo z veseljem pokazali na Evropski vasi.

asc 6852    asc 6812

Prvi razredi so s svojimi razredničarkami (Sanja Marcen, Lavra Kuserbanj, Nataša Brezovnik in Petra Odlazek) gledali risanke o Loleku in Boleku ter medvedku Uhcu. Risali so knjižne in risane junake, ki so doma na Poljskem. Barvali so poljske ljudske motive, izdelovali knjižna kazala ter reševali učne liste.

Učenci 2. a so pod vodstvom Anite Šmid izdelovali premikajoče papirnate lutke, ki predstavljajo Loleka in Boleka. Barvali so zastave in rože ter izdelali zanimive plakate o Poljski. 2. b je pod mentorstvom Julije Kramer pisal zgodbo o Loleku in Boleku, izdelovali so plakate in spoznali veliko zanimivega o tej veliki evropski državi. Posvetili so se tudi poljskim vzorcem ter izdelovali simetrične petelinčke iz kolaž papirja.

3. a razred pod vodstvom Simone Zupančič je barval peteline, jih oblikoval iz das mase ter izdeloval papirnate rože. 3. b je ta dan preživel na sistematskem pregledu.
Učence I. triade smo povprašali, kaj že vedo o Poljski. Najpogosteje so omenili glavno mesto Varšavo, barve njihove zastave, mesto Krakow ter šport. Poznali so tudi sosednje države Poljske. Najbolj so nas presenetili prvošolci, saj je bilo njihovo znanje o Poljski kar široko.

asc 6828      asc 6814

Četrtošolci so pod mentorstvom Nadje Robnik in Eme Kuhar izdelovali Loleka in Boleka v obliki knjižnih kazal. Izdelovali so črke s poljskimi motivi, papirnate rože, izdelali pa bodo tudi strip s čisto svojo zgodbo o Loleku in Boleku.

Peti razredi so pod mentorstvom Nevenke Dečman in Andreje Cvelfer izdelovali rože iz krep papirja, preoblikovali poljske legende v stripe, izdelovali poljske ljudske motive s cvetlicami in petelini. Izdelovali so poljske zastave ter podstavke iz plute z motivom Loleka in Boleka.

6. a je dan preživel v gospodinjski učilnici. Pekli so pecivo, tako da so recepte prevajali iz poljščine v slovenščino. Na kamne so s temperami risali poljsko zastavo. Njihova mentorja sta bila Peter Čanji in Helena Škarlin. Prva skupina 6. b razreda je pod mentorstvom Metke Vajdič izdelovala črke z ornamenti za sceno evropske vasi ter skakalnice in hiške iz stiropora. Druga skupina 6. b pa je izdelovala blazinice za bucike s poljskimi tradicionalnimi motivi. Njihova mentorica je bila Marinka Špan.

asc 6837     asc 6848

7. a je z mentoricama Natalijo Anderluh in Urško Glavnik preživel v likovni učilnici. Učenci so v glino vrezovali tradicionalne motive, drugi pa so izrezovali linorez z motivi ormnamentov. Nastal bo tudi vodnik po Poljski. 7. b je z učiteljicama Lucijo Vrhovšek Jančič in Tanjo Gabršček preučil Poljsko in njene športnike. O državi in njenih športnikih so izdelali plakate.

Učenci 8. a bodo izdelali knjigo poljskih pokrajin. Iskali so informacije o šestnajstih poljskih pokrajinah ter za vsako izdelali list za bodočo knjigo. Njihova mentorja sta bila Tomo Golob in Melita Kosaber.
Učenci 8. b so se razdelili v dve skupini. V računalnici so izdelovali križanke o Poljski, njihov mentor je bil Rajko Đudarić, v učilnici za slovenščino pa rožice pisanih barv iz krep papirja pod mentorstvom Zarje Lednik.

 mok0065     mok0114

9. a se je razdelil v dve skupini. Prva skupina pod mentorstvom Nataše Slapnik je poslikala in šivala okrasne blazinice s poljskimi simetričnimi motivi v obliki srčkov. Druga skupina je pod vodstvom Špele Lipuš preučila poljsko glasbo, jo poslušala ter izdelala predstavitve na to temo.
9. b se je razdelil v dve skupini. Prva skupina je pod mentorstvom Romane Daugul pripravljala sceno za stojnico na Evropski vasi, ki bo predstavljala tradicionalne poljske mestne hiše. Druga skupina pa je izdelovala rože iz krep papirja, leseno stojalo za fotografiranje z motivom Loleka in Boleka ter broške iz lesa v obliki Poljske. Njihova mentorica je bila Katarina Kurnik.
Marsikaj o tej državi srednje Evrope smo učenci izvedeli že med šolskim letom, znanje pa smo nadgradili ob tehniškem dnevu, ki je minil v sproščenem, a izjemno ustvarjalnem duhu. Nastalo je ogromno zanimivih izdelkov, ki jih bomo z veseljem pokazali na stojnici v središču Celja ob dnevu Evrope, kamor vas že zdaj z veseljem vabimo!

Novinarji poljskega radia: Emili Jenko, Nika Kovačič, Živa Steiner, Iza Zakošek, Ona Kotnik, Lina Knez Štorman, Jena Knez, Ajda Vrečer, Patricia Petrej Črešnar, Nuša Vornšek in Špela Bošnjak z mentorjema Urško Sotler in Tadejem Gregorcem

dsc 0007

 

{phocagallery view=category|categoryid=477|limitstart=1|limitcount=5|detail=3|displayname=0|displaydetail=0|imageshadow=shadow1}

Ogled celotne galerije