Select Page

Ob zaključku tekmovanja za bralno priznanje nas je obiskal Slavko Pregl

slavko preglV petek, 23. maja, je bil za bralce III. OŠ Celje prav poseben dan.  Praznovali so vsi tisti, ki so celo šolsko leto del svoje prostega časa namenjali tudi branju ter in si tako prislužili bralno priznanje. Prav zaradi njih smo na obisk povabili Slavka Pregla, slovenskega mladinskega pisatelja, pripovednika, basnopisca, urednika.  Skoraj 2 metra visok gospod z očali na slikah izgleda hudo resen, a že ko je prišel na našo šolo, smo ugotovili, da sploh ni resen. Že navsezgodaj so ga razveselile petošolke, ki so odigrale odlomek iz njegove knjige Velika skrivnostna skrivnost. Tudi sam je poln hudomušnih domislic, ki jih z veseljem zapiše v svojih knjigah, pa tudi nam jih je nekaj »natresel«. V njegovih knjigah se vedno kaj dogaja, njegovi junaki raziskujejo, se odpravljajo na potovanje, dogajajo se jim neverjetne pustolovščine, prav takšne kot iz kakšnega napetega pustolovskega filma. V mladosti, ko je bil pisatelj še v kratkih hlačah kot njegovi junaki, je bilo priložnosti za domislice in potegavščine ogromno. Če se sam ni domislil kakšne, so to storili njegovi sošolci. Glavno je bilo, da je bilo življenje veselo. A bil je vse prej kot nadloga za učitelje. Zvezkov ni pozabljal doma, pred šolsko nalogo ga ni zvijalo po trebuhu, domačega branja ni prepisoval iz sto let starih zvezkov, urejal je šolski časopis. 
 
»Kdor bere, ne postavlja neumnih vprašanj,« pravi. Mi smo jih postavili kar nekaj in z veseljem je nanje odgovoril. Pripovedoval nam je o svoji mladosti, o svojih knjigah, o šoli in z veseljem smo mu prisluhnili. Dokazal je, da je vse prej kot resen visok pisatelj, ki cele dneve ždi v svoji pisarni in piše knjige. Vprašanja, ki bi se nam porajala, naj napišemo na list papirja in čez 200 let bo prišel spet na obisk in nam odgovoril nanje. 
V našo spominsko knjigo je zapisal: »Vedno je lepo priti med dobre bralce in vztrajne mentorje. Vse dobro še naprej!«

{phocagallery view=category|categoryid=190|limitstart=1|limitcount=5|detail=3|displayname=0|displaydetail=0|imageshadow=shadow1}

Ogled celotne galerije